BejelentésMátraderecske - Mofetta gyógygázfürdő
Mátraderecske nem hivatalos közérdekű oldalai. Mátraderecske gyógygázfürdő - Mofetta-Palóc Út

MENÜ


Vigyázat: hamisítják...

2011. október 27., csütörtök, 13:23 Szerző: Kovács István,Miskolc

 

A Gazdasági Versenyhivatal bejelentésre már vizsgálja, hogy jogosan használják-e a mofetta elnevezést a gázzal történő gyógyításra szakosodott vállalkozók. A szén-dioxid és radon gáz keveréke hazánkban csak Mátraderecskén van jelen a természetben, ám három északkeleti megyében több hirdetésben is az látható, hogy már nem kell utazni, mert helyben is lehet gyógyulni az általuk működtetett mofetta-kabinban.

Nem árt óvatosnak lennie annak, aki keringési betegségeit eddig a mátraderecskei szén-dioxid gázzal (is) kezeltette, könnyen lehet, hogy hamisítók tűntek fel a piacon. A reklámok láttán azt hihetnénk, hogy az országos hírű Szén-dioxid Gyógygázfürdő terjeszkedik és több településen létrehozta saját gyógyító részlegét. Kiderült azonban, hogy a hirdetőknek semmi köze nincs a mátraderecskei céghez és nem a hevesi faluból szerzik be a gyógyító gázokat. A mofetta több százéves múlttal bír Erdélyben, Kovászna és Csík megyében mintegy tucatnyi helyen gyógyítják a szén-dioxidos gyógyfürdőkben a betegeket.

Ez a szén-dioxid és radon keverék jótékony hatással van számos érrendszeri és keringési betegségre. Az eljárás lényegét dr. Gyetvai Gyula, a gyógyközpont igazgatója magyarázta el: az ülőmedencében elhelyezkedő beutaltak ereit a bőrön átdiffundáló gáz kitágítja, ami által csökkennek a keringési panaszok. A mofetta egyébként belélegzés esetén rendkívül mérgező, tehát a száraz medencében csak felügyelet mellett szabad tartózkodni.Kezdetben csapás volt

A gyógyulni vágyók utcai ruhában ülnek a gázzal töltött körmedencébe, majd pár perc múlva zsibbadást éreznek. Ekkor kezd védekezni a szervezet a gázok támadása ellen, ennek hatására tágulnak ki az erek, javítva az artériás, vénás és nyirokkeringést. A kúrát – fejtette ki a főorvos – célszerű félévente megismételni, mert utána a páciensektöbbhónapig panaszmentesek lesznek.   "Fürdőzés" egy mofetta medencében Mátraderecskén: hamisítják a gygógyító gázt Fotó: Kovács István

 

A több mint 600 éves Mátraderecske egyébként 1992-ben közel állt a szanáláshoz. Ekkor tört fel nagy mennyiségben a gáz, amitől többen rosszul lettek, a kisebb háziállatok közül nagyon sok elpusztult. A földtani, kémiai, fizikai, radiológiai és gyógyászati vizsgálatok során megállapították a légnemű anyag összetételét, amiből kiderült, hogy a 90 százalékos szén-dioxid mellett jelen van a radon is. Ez a keverék – állapították meg a szakemberek – az arányokat tekintve megfelel az erdélyi mofettákénak, tehát alkalmas gyógyításra. Ezután létesült egy gyógyászati központ, ami 1994-től fogadja a betegeket, 1999-ben pedig a mátraderecskei mofetta megkapta a gyógygázzá történő minősítést. A nagy erejű gázkitörés óta Mátraderecskén tilos a földfelszín alá építkezni, még a régebbi pincéket is be kellett tölteni. A falun átfolyó patak néhány szakaszán buborékok formájában látható a folyamatos gázkiáramlás.  A GVH vizsgálódik

Gyetvai Gyula megbizonyosodott arról, hogy néhány településen a betegeket palackos szén-dioxiddal kezelik, és arról sem lehet vitatkozni, hogy ennek a gáznak is van gyógyhatása.

Nem tartja viszont korrektnek, hogy mindezt mofettaként árulják, holott lényeges különbség van a két gázféleség között. A biztosítékot egyébként az verte ki nála – tette hozzá – amikor Nyíregyházán a kúrát úgy hirdették meg, hogy a mofetta gázt Mátraderecskéről szállítják és már nem kell gyógyulásért a Mátrába utazni. Márpedig ebben a formában ez egy megtévesztő reklám lehet, hiszen a községben nincs ilyen gáztöltő állomás.

A Magyar Szabadalmi Hivatalnál évekkel ezelőtt le akarták védetni a mofetta nevet, ám azt a választ kapták, hogy mivel vulkanikus eredetű természeti jelenségről van szó, erre nincs lehetőség. Ezért most azt kérik a hatóságtól, hogy legalább a mofettakabinok elnevezést ne engedélyezzék a szén-dioxidos vállalkozóknak.

Az igazgató-főorvos panasszal fordult ebben az ügyben a Heves Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségéhez is, a vizsgálatot viszont a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) folytatja majd le.

Forrás: HVG
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!