BejelentésMátraderecske - Mofetta gyógygázfürdő
Mátraderecske nem hivatalos közérdekű oldalai. Mátraderecske gyógygázfürdő - Mofetta-Palóc Út

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


"Minden út a Mofettába vezet"Mátraderecske Heves megyében, a Mátra lábánál fekszik, távol a nagyvárosok zajától. Budapesttől 120 km-re, Egertől 35 km-re. Az alig 2000 lakosú palóc település egy kincs, amely az itt élő emberek lelkében, akaratában, összefogásában rejlik, és természetesen a természet adta gazdag kincsvilágban. Fekvése szemet gyönyörködtető, a palócföld gyöngyszeme.

A Mátra felejthetetlen látványt nyújt az ide látogató számára. A Bükk közelsége pedig tiszta levegőt, valamint kitűnő klímát biztosít. A település ásványi anyagokban gazdag természetes vizekkel rendelkezik. Ilyen a csevice és a kéntartalmú „büdösvíz”. De nemcsak a táj szépsége, a levegő tisztasága és az itt élő emberek vendégszeretete vonzza ide a látogatókat.
Mátraderecske az „érbetegek Mekkája”. Itt található falunk természeti kincse, a gyógyító Mofetta; mely Magyarország egyedülálló Széndioxid Gyógygázfürdője; valamint Mátraderecske egészségturizmusának alapja. A vulkáni utóműködés révén létrejövő gázfeláramlás gyógyító jellege jelentősen hozzájárul az ország érbetegeinek és egyes reumatológiai kóresetek színvonalas ellátásához, rehabilitációjához. Kimagasló eredményeket érünk el a magas vérnyomással ill. érszűkületi problémákkal küzdő betegeink gyógyításában.
Mátraderecske másik idegenforgalmi nevezetessége a Kincses Strandfürdő. A föld mélyéből feltörő termál –gyógyvíz főként reumatikus betegségek kezelésére alkalmas. A strand környékén hétvégi házak épültek, ahol közel háromszáz üdülőben az ország minden pontjáról érkeznek ide a pihenni vágyó emberek.
Mátraderecske a Palóc Út része és azon települések közé tartozik, ahol a falusi nyaralást, kikapcsolódást és a természet közelségét kedvelő turisták egy helyen találkozhatnak a történelmi múlttal, megcsodálhatják a település építészeti és kultúrtörténeti emlékeit.
Itt található a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet Szövőműhelye, mely ma is hangos a szövőszékek ütemes csattogásától, ahol csodálatos len-kender- és pamut alapanyagú szőttesek készülnek. Az ide látogatók ki is próbálhatják a szövés tudományát. A galériában láthatóak az itt dolgozó iparművészek sikeres pályázati anyagai, hiszen a mai napig folytatják a palóc szőttes hagyományok gyűjtését. A Szövőműhely ad helyet annak a szakmai kiállításnak, ahol a radon- és széndioxid-gáz kutatatás folyamatát, eredményeit – melynek fontosságát Teller Ede atomfizikus neve is fémjelzi - tekinthetik meg az érdeklődő vendégek.
De nemcsak természeti és kulturális kincseinkre vagyunk büszkék. Kimagasló eredménynek számít, hogy a Start közmunka program keretében közel 100 munkanélküliből 80 embert tudunk foglalkoztatni. Így valósulhatott meg az Önellátó falu alapjainak megteremtése is, ahol állattartás és növénytermesztés folyik. Elsődleges célunk pedig, hogy az élelmiszert helyben termelhessük meg a saját óvodánk, iskolánk és részben a lakosság számára.


Ha az ember nap, mint nap ilyen csodákra ébred; már el is felejti értékelni azt. Amikor viszont eltávolodik kis falujától – teljesen mindegy, hogy egy napra, hétre vagy hónapra – és vágyik vissza; akkor döbben rá csak igazán, hogy „mindenütt jó, de a legjobb itthon”. Így vagyunk mi ezzel Mátraderecskén élők és bízunk abban – mint egykor a rómaiak - hogy egyszer majd „Minden út Mátraderecskére vezet”. Szeretlek Magyarország…Magyarország szeretlek!


Hol is adhatnánk máshol helyet az „Itthon vagy! Magyarország szeretlek” című programsorozatnak, mint a gyógyító Mofettában?
Mátraderecskén található Magyarország egyik természeti kincse, száraz széndioxid gyógygázfürdője a Mofetta, melynek jótékony hatásáért az emberek az ország minden pontjáról elzarándokolnak kis falunkba.


„Itthon vagy! Magyarország szeretlek”

"Minden út a Mofettába vezet"

Mátraderecskei programok


2013. szeptember 28. délután

14.00-15.00 Betegek gyógyítása a Mofettában című rajzverseny

15.00-16.00 Ismerd meg a Mofettát című kvízvetélkedő iskolás gyermekeknek
16.00-17.00 Játékos Családi sportvetélkedő a Mofetta tornatermében
17.00-18.00 Zumba anyukáknak és lányaiknak
17.00-18.00 X-Box az apukáknak és fiaiknak
17.00-18.00 Ismerd meg a mofettázást című előadás a Mofetta konferencia termében
18.00 Ünnepélyes Díjátadás


2013. szeptember 29. este

20.30-21.20 Gyülekező és Fáklyás felvonulás a Mofettától,

Mátraderecske Köztéri parkjáig

21.20-21.25 Vers (Nováki Zsombor)

21.25-21.30 Himnusz (A nívódíjas Mátraderecskei Asszonykórus

közreműködésével)

21.30 A Polgármester Úr és a Mofetta Igazgatója közösen gyújtja meg a lángot

Forrás: önkormányzati sajtószolgálat


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!