BejelentésMátraderecske - Mofetta gyógygázfürdő
Mátraderecske nem hivatalos közérdekű oldalai. Mátraderecske gyógygázfürdő - Mofetta-Palóc Út

MENÜ


Svájci Hozzájárulás Konferencia – Döntöttek a támogatások elosztásáról

Közel negyven nagyobb és várhatóan száznál is több kisebb projekt támogatására nyílik lehetőség a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében Magyarországon – 31 milliárd forintot meghaladó értékben. Így a kedvezményezett országok közül a harmadik helyet foglaljuk el – hangzott el a szerdán megrendezett konferencián.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a Svájci Nagykövetség, valamint a Svájci Hozzájárulás Program Hivatalának rendezvényén kiemelték, hogy a támogatott projektek egytől-egyig a közérdek és közhasznúság jegyében kerültek kiválasztásra. Céljuk, hogy a társadalom minél szélesebb körében bizonyuljanak hasznosak és hozzanak érezhető javulást.

A Svájci Hozzájárulás, az átfogó nemzeti fejlesztési terv részeként egészíti ki az Európai Unió (EU) strukturális és kohéziós alapjait. Keretében olyan projektek finanszírozására kerül sor, amelyek nem, vagy csak kisebb mértékben részesülnek más pénzügyi forrásokból. 2012 nyarán a program fontos mérföldkövéhez érkezett, ugyanis 2012. június 13-ig kellett a támogató félnek döntenie a források elosztásáról, a benyújtott pályázatok támogatásáról.

Az Európai Unióhoz később csatlakozott tagállamokban tapasztalható jelentős fejlesztések ellenére, ezeknek az országoknak a gazdasági volumene továbbra is elmarad a többi EU tagállamétól. Ezért a Svájci-Magyar Együttműködési Program másik kiemelt célja Magyarország és a kibővített Európai Unió (EU) fejlettebb államai közötti egyenlőtlenségek csökkentése. Az új uniós tagállamok négy tematikus területen részesülnek támogatásban: biztonság, stabilitás és reformok; környezet és infrastruktúra; a magánszektor ösztönzése, valamint a humánerőforrás- és szociális fejlesztések.

A program egyik alapvető célkitűzése az elmaradott területek felzárkóztatása. A támogatás így elsősorban a hátrányos területekre összpontosul - sok projektet a program célterületének számító Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön hajtanak végre - tehát ott, ahol a legnagyobb szükség van a korszerűsítésre.

A támogatott területeket a Magyarországgal való szoros együttműködés alapján, az ország valós igényei szerint, de a rendelkezésre álló speciális svájci szakértelem figyelembe vételével határozták meg. A fejlesztések az alapinfrastruktúra, például az ivóvíz-hálózatok korszerűsítésétől kezdve, az árvízvédelemben hasznosan alkalmazható mobilgátakon át, a biológiai sokszínűség megőrzésére irányulnak. Emellett hosszútávú tőkebefektetéssel segítik az eredményesen pályázó, ígéretes magyar vállalkozások növekedését, míg egy másik projekt pedig a hazai egészségturizmus népszerűsítését tűzte ki céljául.
Forrás: Heti Válasz, Madácsy Tamás cikke


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!